tisdag 3 maj 2016

En influensa som aldrig går över

Många ME/CFS-sjuka beskriver sin sjukdom som en influensa. Förutom att den inte går över. De flesta insjuknar plötsligt efter en infektion och blir aldrig mer friska. Symptomen är många. Förutom den extrema utmattningen som försämras även av obetydlig ansträngning har patienterna problem med värk och intryckskänslighet som är så svår att många inte kan vistas ute eller lyssna på musik. Hjärtklappning, illamående, muskelsvaghet och yrsel som gör det svårt att stå upp är också vanligt.

Den 12 maj är det internationella ME/CFS-dagen. 
Världen över uppmärksammas en grupp svårt sjuka patienter som ofta står både utan korrekt diagnos och behandling. I Sverige är vi omkring 40 000 kvinnor, män och barn som har denna kroniska, neurologiska sjukdom. Ingen vet exakt varför man insjuknar men biomedicinsk forskning har hittat ett stort antal avvikelser ibland annat hjärna, immunförsvar och muskelfunktion. Några möjliga behandlingar är på gång men på grund av att så få länder satsar på forskning om ME/CFS går det långsamt.

Hjälp oss att lösa gåtan! 
Swisha till 123 056 33 95 

Alla insamlade medel går oavkortat till biomedicinsk forskning om ME/CFS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna några rader, och mitt tips är att först kopiera det du skrivit eftersom det ofta krånglar när man väl ska publicera det och kanske måste testa igen. Hoppas att det ska funka!