lördag 3 september 2016

Lyrik på en lördag - Skapelsen, del 1

Vi kom ju till havet till slut. Vi chansade stort och hyrde ett hus. Vi kunde vara där tillräckligt länge för att återhämta oss från dels packning inför, men också resan dit (om så bara 40 minuters resväg) och även olika nya belastningar som ett annat boende innebär. Och kunna komma utanför huset några gånger men kunna vila rejält emellan.

Vädret var tufft, kallt och skiftande. Jag mådde minst lika dåligt där ute som hemma, både fysiskt och psykiskt, och ljuden var höga även där (hysteriskt många flaggstänger och rejäl vind), ljuset var starkare och lukterna fler. Vi fick ta med egna madrasser, hänga upp egna tyger i fönstren för att mörklägga och plocka bort mattor och kuddar som luktade tvättmedel. Avstånden i huset var längre än hemma och jag märkte ganska snart att jag fick ha koll på det för att inte krascha bara av att gå på toa eller flytta till soffan för att äta.

Havet var kallare och kroppen känsligare för rörelse även under vattnet. Våtdräkten skyddade inte lika bra och i år var den tuffare att få på och av på grund av förhöjd kroppslig smärta.
Jag fick svåra nässelutslag av solen förutom dagen innan vi åkte hem. Då klaffade allt och solen läkte istället. Kroppen bara öppnade upp och tog emot helt plötsligt utan att protestera. Jag grät av lycka. Sollycka. Jag har försökt sen april. Äntligen blev vi sams solen och jag. Ingen feber efteråt, bara helt normalt.

Men trots alla jobbigheter så var resan lyckad, för vi hade första parkett till naturens skådespel bara av att sitta i soffan en stund eller komma ut på altanen när det var lä. Det var fantastiskt. Utsikten var makalös.
Det var overkligt ibland. Och prövande. Att inte rusa (vagga är väl ordet egentligen) upp på andra våningen så fort solen gick ner och förvandlade himlen till en Caspar David Friedrich-målning. Solnedgången kunde ses utmärkt på nedre plan, i soffan, men mycket vill ha mer.
Det blev ju inte varje dag jag gick upp men när norrskenet kom (japp, till och med det) då gick jag upp trots att dagens resurser redan var använda. Och så grät jag. Av lycka. Vilket jag inte gör så mycket nu eftersom jag är så avdomnad psykiskt. Men där föll muren liksom.

Vi såg djur vi aldrig sett förut, i alla fall inte på nära håll. Fasaner spatserade utanför fönstret när vi åt frukost i soffan. En mink passade på att springa förbi på klipporna när vi äntligen lyckats komma ut för att snorkla i havet. Som att inte det stora blå skulle vara tillräckligt imponerande. För det var det. Klarare än nånsin och färgrikt. Turkost och rött mestadels. Och solen sken ända ner till havsbottnen.

Växterna var ju ett kapitel för sig. Jag kunde plocka frukostbukett utan att knappt komma utanför huset. Vildkaprifolen växte överallt och jag kan inte få nog av kaprifol. Jag hade svårt att ens ta mig runt på tomten eftersom den är så kuperad, men nån gång ibland gick jag till klungorna med blommande ljung och njöt av lilaheten. 

Nu blir det lite bilder, jag lägger upp dom i flera inlägg (här, här, här och här!) eftersom det inte går att få rätt storlek när jag gör det på plattan liggandes på sidan i sängen. Kvalitén på bilderna är minst sagt blandad, men spela roll.

Favoritutstyrseln; linnemorgonrock och kängor med högt skaft som stödjer benen när jag går. Linnemorgonrocken bodde jag i.

Äntligen fick jag se en fjäril på nära håll! Dom landar aldrig på vår balkong hemma.

Lila överallt

En ny blomfavorit är renfanan, den har jag aldrig gillat innan, men nu plötsligt! Vill ha fullt med torkad renfana hemma! Det var för mycket barndomssjuttiotalsträdgård av dom innan. Alltså va tråkiga sjuttiotalsträdgårdar var. Tyckte jag som barn i alla fall. Men renfana blandat med andra ängsblommor är fantastiskt!

Fläderblommor och fläderbär tillsammans är så vackert!

2 kommentarer:

Skriv gärna några rader, och mitt tips är att först kopiera det du skrivit eftersom det ofta krånglar när man väl ska publicera det och kanske måste testa igen. Hoppas att det ska funka!