torsdag 1 september 2016

Ny banbrytande ME-forskning!

Alltså nu händer det grejer! Ni minns väl Dr Ron Davis och hans forskarkompisar som jag skrivit om? Rons son Whitney är svårt sjuk i ME och pappa Ron gör allt för att hitta lösningen på gåtan. Och nu har en i forskarteamet presenterat ett jätteintressant forskningsresultat som förklarar vad som händer i kroppen vid ME. Studien heter "Metabolic features of CFS" och här är en kort sammanfattning på svenska skriven av en medlem i patientföreningen för ME-sjuka:

* Vem?
Dr Robert Naviaux och hans forskarteam vid University of California San Diego School of Medicine i USA.

* Hur?
De använde en rad olika avancerade tekniker -- som t ex metabolomics och masspektrometri -- för att identifiera och analysera metaboliter i blodplasman hos ME/CFS-sjuka. 

Metaboliter är nedbrytningsprodukter, olika slags ämnen som behövs för, eller är ett resultat av,  ämnesomsättningen i kroppen.

84 personer ingick i studien: 45 män och kvinnor med ME/CFS och 39 kontrollpersoner. Alla patienterna uppfyllde IOM/SEID-kriterierna, Kanadakriterierna och Fukuda-kriterierna.

* Vad upptäckte de?
De identifierade en potentiell diagnostisk biomarkör: en utmärkande kemisk signatur (ett unikt mönster i blodplasmans sammansättning) som gör det möjligt att med över 90% säkerhet skilja på ME/CFS-sjuka och friska personer. 

Den kemiska signaturen fanns hos alla ME/CFS-sjuka i studien, oavsett olika symptombilder, oavsett hur de insjuknat osv, men ser annorlunda ut i kvinnor jämfört med män.

De såg även vissa likheter mellan ME/CFS och det biologiska tillståndet "dauer" (ett visst inaktivt utvecklingsstadie hos vissa larver) och andra hypometaboliska syndrom (långsam, sänkt ämnesomsättning), såsom när djur går i vintervila/ide, eller insekter går i diapaus, för att kunna överleva trots ogynnsamma eller livshotande miljöförhållanden (köld, brist på föda etc).

* Vad händer nu?
Studien måste nu replikeras (upprepas, bekräftas) med en större grupp patienter från andra ställen (geografiskt), av en annan grupp forskare, för att fynden som anses som ”vetenskapligt tillförlitliga”.

En replikeringsstudie är redan påbörjad av Open Medicine Foundation/Dr Ron Davis i samarbete med Dr Naviaux. De kommer även att studera genetiken närmare. De har redan samlat in alla proverna. Vi vet inte än när studien kan tänkas vara färdig.

* Vad har detta för betydelse?
Dr Ron Davis säger att det här är en allra viktigaste och bästa ME/CFS-studien som nånsin gjorts, och det är den mest lovande biomarkören hittills. 

Så nu är det dags att scrolla upp igen till headern här på min blogg och klicka på den för att komma till OMFs sida för att kunna skänka pengar till vidare forskning! Det allra bästa är om man kan skänka en slant månadsvis så det flyter på regelbundet! Men självklart går det ju även att skänka ett engångsbelopp!

Här har en norsk bloggerska skrivit en längre sammanfattning, och detta är Google-översatt till svenska:


Tack Cathrine på www.serendipitycat.no !

Här är studien i sin helhet:

Pressen runtom i världen har på sina håll reagerat snabbt, och här kommer några länkar:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna några rader, och mitt tips är att först kopiera det du skrivit eftersom det ofta krånglar när man väl ska publicera det och kanske måste testa igen. Hoppas att det ska funka!