torsdag 20 oktober 2016

Varför ändrar löven färg?

Det har jag minsann googlat fram:

"När klorofyllet börjar brytas ned när hösten närmar sig tappar bladen sin gröna färg och de andra färgerna kan framträda istället.
Vilken färg bladet får beror på lite olika faktorer. Riktigt röda och fina blad kan vi få när vi får hastiga temperaturförändringar. Under varma soliga dagar samlar bladen på sig massor av socker (näring). När temperaturen sen faller ordentlig kan den kemiska processen i bladet påverkas vilket kan göra att ett ämne som ger en röd färg bildas. En annan faktor som påverkar är hur trädets olika delar nås av solens strålar. Kanske har du någon gång sett att den del av trädet som står i solljus får klara och fina höstfärger, medan den del som istället har stått i skuggan har betydligt svagare färger. Vilket väder vi haft under sommaren har också betydelse. Har vi haft en varm och torr sommar som sedan övergår i en torr höst brukar vi få klarare färger än av en blöt sommar som övergår i en blöt höst."
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna några rader, och mitt tips är att först kopiera det du skrivit eftersom det ofta krånglar när man väl ska publicera det och kanske måste testa igen. Hoppas att det ska funka!