torsdag 31 mars 2016

Throwback Thursday - Det stora gråtinlägget

Det är ett år sen nu som jag skrev det här inlägget:

Det är hittills mitt mest lästa inlägg och det mest utlämnande inlägget. Något stort hände då och där och som jag faktiskt burit med mig sen dess, en ny liten inställning till mig själv och hur rädd jag ska vara om den gråtande personen på bilden, och att inget får komma i vägen. Det känns så skönt samtidigt som jag kan känna mig lite lurad av livet och hur det har varit innan. Inte så att allt vänts upp och ner, för det har ändå varit en långsam process som har fått ta sin tid. Men ändå, tänk om man vetat vissa saker lite tidigare.
Fast nu så, nu vet jag. 
onsdag 30 mars 2016

Nya stickprojekt igång och att mars var himla jobbig i år så därför tycker jag att det kan få vända i april

För ett halvår sen så började jag sticka på en tröja i somrigt bomullsgarn och det blev en hel tröja, men så ångrade jag modellen och repade upp och började sticka nytt. Det blev vinter däremellan och då gjorde jag en vintertröja. Det är den svarta i alpackagarn som jag visade för några inlägg sen.

Den svarta tröjan gjorde att jag blev mer van i stickningen, ett väldigt skönt och lättstickat garn, så när jag återupptog sommartröjan så gick det mycket snabbare. Den är färdig nu men ska monteras och tvättas/formas. Det är ett moment som kräver lite mer arbete för min kropp och det får bli när jag orkar sitta upp en lite längre stund.

Men det somriga bomullsgarnet har varit ljuvligt att sticka i, och ren färgterapi, jag älskar melerade garner som skiftar i olika färger och nyanser. Jag är svag för batik och tie dye/dip dye och hade gärna färgat själv om jag orkat. 

Det allra allra första jag stickade förra hösten, då när jag behövde komma igång igen med något enkelt efter att inte ha stickat något sen högstadiet, var en mössa och en sjal i detta garn. Här är bild på sjalen, garnet är Sol degradé från Lang Yarns och färgen är nr 0088:
Den första tröjan skiftar i solnedgångsfärger, olika röda, orange och korallfärgade nyanser. Det påminner mig om sommarens solnedgångar vid havet, ljuvligt!Färgnummer 0060

Nu har jag påbörjat två tröjor till i andra färger av samma garn, en till mig och en till min man. Jag gillar att ha flera projekt samtidigt och det är skönt för sinnet att byta lite färg emellanåt. Färgerna jag har valt till dom två nya tröjorna påminner mig också om havet som jag älskar och längtar till typ jämt! 


Färgnummer 0035


Färgnummer 0018

Nu hoppas jag att jag orkar sticka färdigt och framförallt att jag orkar komma ut och använda dessa tröjor, helst vid havet!

Garnerna har jag köpt här:

http://postorder.deisydesign.nu/index.php?route=product/search&search=Sol

http://lenasgarn.se/webshop/garn/lang/sol-degrade

http://webbshop.garntua.se/produkt/sol-degradé-/458?categoryId=17

måndag 28 mars 2016

Tacksamhetsinlägg

Jättesvårt denna gång. Har mått så dåligt fysiskt att det till slut blivit väldigt tungt för psyket.

Ibland måste man tänka ett steg längre, om man orkar det vill säga, för jag tycker inte man ska pressa sig om man är alltför less. Man behöver vara less också. Och kanske bara gå vidare och inte tänka på varken tacksamhet eller otacksamhet för dom dagar som varit riktigt tunga.

Men nu kör jag. Tacksam för att jag senaste veckan:

Har en kärleksfull man som står ut och som lever med mig trots 15 år med svår sjukdom (båda drabbade dessutom), där dom senaste åren inneburit att jag behöver vara själv i ett rum större delen av dygnet

Kan gå på toa själv

Har mat och vatten och kan äta själv även om det varit tufft senaste veckan

Kunnat sticka lite och ha råd med garn

Kunde vara med på Minneshögtiden av Jesus död via telefon

Blivit ihågkommen trots att jag själv inte orkar hålla kontakten. Ni är underbara som inte ger upp!

Bilden visar en gammal ärvd medicindosa, visst är den vacker! Tacksam att jag fått den, kunnat beundra den och orkat ta bild på den!


Kika gärna in på denna blogg för att se fler tacksamhetslistor:


Är så tacksam(!) för att jag hittade hennes blogg och fick pepp och inspiration till att göra tacksamhetsinlägg! Det fanns redan med på min vad-jag-ska-blogga-om-lista, men jag visste inte hur upplägget skulle vara. Perfekt med varje måndag och veckosummering. Tänk vad man kan hitta när man egentligen googlar på en bokrecension!

Den underfinansierade ME-forskningen - och vad vi kan göra åt den

Såhär skriver Anne Örtegren, ME-patient med koll på läget:

"Den biomedicinska ME/CFS-forskningen har alltid varit extremt underfinansierad. I statliga forskningsbudgetar runt om i världen har den antingen tilldelats väldigt låga summor, eller inga pengar alls. 

Den amerikanska myndigheten NIH (National Institutes of Health) är världens största enskilda finansiär av forskning.  NIH satsar varje år ca 220 miljoner dollar per år på artrit, 900 miljoner dollar på fetma, 150 miljoner dollar på Parkinsons, och 140 miljoner dollar på epilepsi. Siffran för ME/CFS är ca 6 miljoner dollar per år.

Jag repeterar: 6 miljoner dollar per år. 

Den summan är i storleksordningen 30 gånger mindre än vad den borde vara, om man ser till jämförbara sjukdomar gällande prevalens (förekomst), lidande och samhällelig kostnad. MS får en budget på ca 100 miljoner dollar, och det drabbar hälften så många som ME/CFS. Lupus/SLE får 95 miljoner dollar. ME/CFS får 6 miljoner.

Kostnadsmässigt har forskning visat att ME/CFS tynger den amerikanska samhällsbudgeten med ca 20 miljarder dollar per år. Astma har en liknande kostnadsnivå, och får årligen ca 250 miljoner dollar i forskningsmedel. ME/CFS: 6 miljoner."

Läs fortsättningen på hennes inlägg och vad du som både patient, anhörig eller vem somhelst som engagerar sig i ME-frågan kan göra för att ME-forskningen ska gå framåt:

söndag 27 mars 2016

Tre personer som berör och inspirerar mig just nu


Karin Bit Vejle som är papperskonstnär och har ME. Denna dokumentär går tyvärr bara att se i vissa delar av landet förutom Norge, men googla på hennes namn annars och beundra hennes konst.
Dagny snart 104 och still going strong, bloggar och lär ut hur man använder dator. "Mail är viktigt!". Gått igenom jobbiga saker i livet och ständigt tyngd av mindervärdeskomplex, men tar revansch med råge nu skulle man kunna säga. Hoppfullt och livsbejakande!Johann Neumann, skådis och känd för värktablettsreklam. Ohygglig barndom utan kärlek, förskjuten, men trots det försonades han med sin far på äldre dagar. 
Starkt, jag grät hejdlöst.
(Dokumentären går bara att se i två veckor till.)


lördag 26 mars 2016

Varför blir jag lika förvånad och frustrerad varje vår av att jag inte tål det 'fantastiska' solljuset och 'underbara' fågelkvittret?

Det här med intryckskänsligheten är nog värst just nu. Jag hör alltför mycket och alltför högt. Och att dämpa ljudet med öronproppar gör det bara värre för jag känner av frekvenser och vibrationer i kroppen, och det är värre än själva hörandet.

Vårljuset är en prövning eftersom solen fortfarande ligger lågt och skiner rakt in, och fler timmar per dygn. Träden är kala och dämpar därför inte ljuset. Antagligen påverkar det ljudet också.

Lukterna på våren blir mer intensiva också har jag märkt, det eldas lite varstans och det kommer in genom ventilen. Någon av grannarna använder något som är starkt parfymerat, kanske tvättmedel eller rökelse, vilket tar sig ut genom ventiler eller öppna fönster och det gör det omöjligt för oss att ha öppet för  att vädra in den friska vårluften.

Jag vill inte ha det såhär år efter år. Jag vill inte heller flytta ut till en stuga på landet och vara isolerad, och kan inte göra det heller. Jag vill bara vara frisk. Åtminstone backa bandet till när jag var mindre sjuk, när jag orkade umgås med min man och kolla en bra film. Inte bara nån gång i månaden som nu, utan regelbundet, ut och fika eller åka på små roadtrips på helgerna som vi gjorde förr. Då när vi var sega och inte orkade så mycket mer men åtminstone kunde göra det.

Just nu har jag en period där jag verkligen får det påmint om och om igen hur sjuk jag är och hur små steg mot ett bättre mående jag har tagit och hur gigantiska kliven är mot att komma tillbaka till där jag var för två år sen.

Kommer jag tillbaka dit? Hur funkar sjukdomen egentligen? Hur funkar den på mig? Hur ska jag orka mentalt? 

Forskningen på ME tar också små myrsteg om man jämför med andra sjukdomars jättekliv i forskningssammanhang. Det satsas väldigt lite pengar och ofta letas det åt fel håll. Mer om det i ett annat inlägg, för nu orkar inte mitt huvud med att skriva mer.

Såhär har jag det vid min dagbädd idag, framåt eftermiddagen lyckades jag vinkla persiennerna lite och få in lite solljus, tacksam att det fungerade idag:
I väntan på andra säsongen av Poldark


fredag 25 mars 2016

That's what everybody says but, with all due respect, Miss, I'm not the one hanging off the back of a ship here.

Återsåg Titanic härom kvällen och hade glömt hur bra den var. Eller jag minns ju att den var superbra, men v a d det var som var så bra hade jag glömt.
Älskar början när man ser skeppet som vrak, det är så otroligt spännande med hav och vrak. Och så sjukt djupt ner den låg, lite ofattbart djupt.
Stämningen också, det här med att ett skepp kan gå under trots att havet är stilla som en spegel. Det blir så kusligt då, så overkligt. 
Precis innan jag kollade filmen så kollade jag serien "Titanic - Blood and Steal" och det var intressant att följa arbetet med själva skeppsbygget och hur det kunde ha varit i dom människors liv som var inblandade i bygget av Titanic. Hur folk bestämde sig för att dom skulle åka med båten, från olika klasser och med olika motiv och drömmar.
Och så är jag ju svag för metall, järn, skruvar, bultar och konstruktioner från den tiden av historien, så det var fascinerande att se. Förutom kläderna och all annan design då, älskar just den tiden, 10-talet för 100 år sen. 
 
torsdag 24 mars 2016

Throwback Thursday - Idag är det 15 år sen vi gifte oss!
Våra vackra bröllopsbilder är tagna av en kär vän till mig som också har ME. 
Hon är en underbar vän som stöttat och uppmuntrat mig genom åren och speciellt dom senaste när jag blivit riktigt sjuk. 
Tack underbara Gittan för dom vackra bilderna som förevigat vår stora dag och tack för din fina vänskap!

onsdag 23 mars 2016

Idag, efter solnedgången, för 1983 år sen

Enligt judisk kalender är det den 14 nisan idag, årsdagen av Jesus död. Den judiska kalendern går efter månen och därför sammanfaller alltid detta datum med att det är fullmåne synligt i Jerusalem.

För mig som kristen är det den viktigaste dagen på året, och den enda högtid som jag firar. Nyckelorden och grunden för min kristna tro finns i bibelboken Johannes, kapitel 3 och vers 16:

Ty Gud älskade världen så mycket att han gav sin enfödde Son, för att var och en som utövar tro på honom inte skall bli tillintetgjord utan ha evigt liv.

Detta är vad som hände strax efter solnedgången den 14 nisan för 1983 år sedan:

Och medan de fortsatte att äta tog han ett bröd, uttalade en välsignelse, bröt det och gav det åt dem och sade: ”Ta det, detta betyder min kropp.” Och han tog en bägare, och sedan han hade tackat Gud gav han den åt dem, och de drack alla ur den. Och han sade till dem: ”Detta betyder mitt blod, ’förbundets blod’, som skall utgjutas  till förmån för många. I sanning säger jag er: Jag skall alls inte vidare dricka av vinstockens produkt, förrän den dag då jag dricker den ny i Guds kungarike.” Till sist, sedan de hade sjungit lovsånger, gick de ut till Olivberget.

Fortsättningen på dygnet och vilka händelser som ledde fram till Jesus död kan man läsa om i sin helhet i Markus 14:17–72.

tisdag 22 mars 2016

Recept på cupcakes som smakar som drömtårta, med dadlar istället för socker. Och ekologiskt så långt det går såklart.Ingredienser, ca 9 cupcakes

 • 10 st dadlar
 • 3 ägg
 • 2 msk kokosolja
 • 4 msk kakao
 • 2 dl potatis- eller majsmjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • En nypa vaniljpulver

Gör så här

 1. Ställ ugnen på 175 grader. 
 2. Blanda samman 2 dl mjöl(av något slag), 4 msk kakao, 1 1/2 tsk bakpulver och en nypa vaniljpulver i en bunke.
 3. Mixa 10 dadlar, tillsätt sedan 3 ägg och mixa igen. 
 4. Smält 2 msk kokosolja och tillsätt dadelsmeten.
 5. Rör samman de torra och våta ingredienserna. 
 6. Häll i smeten i cupcakesformar
 7. Grädda i ca 5 minuter men ta ut dom när dom fortfarande är 'kladdiga'. Låt dom svalna och ställ in dom i kylskåpet sen. Jag tycker dom är godast kalla!

Smörkräm som topping:
Mixa smör (mått har jag ingen aning om, jag provar mig fram med en stor klick i taget), 1 äggula, vanilj och ett par dadlar efter smak. Jag gillar att tillsätta lite pepparmyntsolja. 
Om man inte tål smör så är det lika smaskigt med t ex smaksatt kokoskräm som topping!

Inspirationen hittade jag HÄR.

måndag 21 mars 2016

Tacksam - Veckan som gått

Tacksam för att 

jag kunnat ta årets första balkongfika

jag kunnat se film på mobilen och lyckats distrahera mig lite från svåra magsmärtor

min man vårdar mig ömt och lagar god och näringsrik mat trots egen sjukdom 

tulpanerna fortfarande håller och är så vackra att se på

bön hjälper och att jag kan vara nära min skapare på det sättet
söndag 20 mars 2016

Den viktigaste dagen på hela året

Nästa vecka på onsdagen den 23 mars firas högtiden till minne av Jesus död runt hela jorden.

Jag saknar att kunna ta del av det volontärarbete som min församling gör för att bjuda in till denna högtid, men här kommer en inbjudan via min blogg åtminstone. Klicka på bilden för att komma till inbjudan online där man kan se på vilka platser i hela världen denna högtid firas och vad själva högtiden betyder och handlar om.

Hoppas innerligt kunna vara med själv, men om jag är i för dåligt skick så kommer jag i alla fall att kunna lyssna via telefon, det känns skönt att veta. lördag 19 mars 2016Tänk att en beskrivning av en glänta med mossa och ormbunkar kan låta så vackert


Chapter 28

The Hollow Amid the Ferns

THE hill opposite Bathsheba’s dwelling extended, a mile off, into an uncultivated tract of land, dotted at this season with tall thickets of brake fern, plump and diaphanous from recent rapid growth, and radiant in hues of clear and untainted green.

The pit was a saucer-shaped concave, naturally formed, with a top diameter of about thirty feet, and shallow enough to allow the sunshine to reach their heads. Standing in the centre, the sky overhead was met by a circular horizon of fern: this grew nearly to the bottom of the slope and then abruptly ceased. The middle within the belt of verdure was floored with a thick flossy carpet of moss and grass intermingled, so yielding that the foot was half-buried within it.

- Ur boken "Far from the Madding Crowd av Thomas HardyHÄR har jag skrivit mer om filmatiseringen av romanen som på svenska heter "Fjärran från vimlets yra", och i det inlägget finns även en filmtrailer, in och kolla!

fredag 18 mars 2016

Nu har jag testat i alla fall, att blogga lite varje dag, men nu blir det nog glesare

Det tar på min hjärntrötthet helt klart, att skriva och greja med bloggen. Och även om jag gör korta inlägg med kanske bara nån bild så vilar jag inte hjärnan som jag borde märker jag och då tar det ork från annat viktigt.

Det är minst sagt frustrerande eftersom jag har så mycket att säga och visa, men det får bara vara. Retligt att det verkligen handlar om att ME-hjärnan är som ett dåligt batteri till en smartphone som inte går att ladda så fort eller fullt och att telefonen dessutom har väldigt trångt utrymme i minnet. Eller hur man säger. Hittar inte ord nu. Slut på batteri och minne som sagt..

Under några dagar kommer lite förinställda inlägg som jag skrivit lite bättre dagar, så ser vi när jag orkar skriva lite nytt igen.

Här kommer en balkongbild, en dröm om sommaren och en förhoppning om att orka sitta där då och då. Det kunde jag häromdagen, en pytteliten stund. Det var en härlig känsla.


torsdag 17 mars 2016

Tröjan!

Är så oerhört nöjd och stolt. Det tog tid innan jag fick till det, har inte gått efter mönster utan provat mig fram. Den är stickad i dubbel tråd av garnet Drops Brushed Alpaca med silke och med en effektråd med paljetter. Gillar att blanda grovt och glammigt. Stickad uppifrån och ner på stickor 8.


onsdag 16 mars 2016

Bär något blått på ME-dagen 12 maj!

Anmäl dig här om du har Facebook:

Och dela gärna, vi behöver få med ALLA på detta för att synliggöra en i samhället osynlig men väldigt begränsande och svår sjukdom!